Thursday, July 21, 2011

My First Chokelet Cake...... heheheheh....

Assalamualaikum rakyat jelate sekalian......
hahahah... dah lama rasanyer Unni x update blog.... hehheeheh....
Al-maklumla... Unni kan org nyer bizi..... hehehhehe....

owkeh.... hr nih Unni just nak share gambar2 kek chokelet yang Unni buat....
Huuhuhuhu... tuk pengetahuan chingu2 @ kawan2 semua... Ni la first time  Unni buat kek....
Selama 22 thun idop kat bumi Allah ni.... mmg tangan ni x pernah merasa nak menguli kek sendiri....
huhuuhu....
Agak2 kenape ek???? br skarang nak mencube????
ha... sbenarnyer dulu2 igt nak buat kek ni leceh.... nak kene asing kan telor la.... nak ayak tepung la... x leh nak pukul telor @ tepong berlainan arah la (kirenyer pantang larang @ petua la ni).....
ha... satu hari tu... pi la melawat entri2 n blog chingu2 laing.... tetiba jumpa la 
1 resipi kek cokelat kukus....
Unni try la bace care2 buat dier.... fuhhh..... mmg senang....!!!!!

So.... aper lagi... Unni nak jugak la tunjukkan keterolan Unni dalam membuat kek....
ha.... Alhamdulillah.... makenyer.... dgn Ini.... Unni isytiharkan.....
KEK CHOKELET UNNI MMG TERBAEK.......!!!!
hhahaahahha......

ha... chingu2 sekalian.... tgk la gambar2 kek unni ni.....
nak merase kek ni.... kene la request kat Unni..... hahahahah.....



mmm.... mmg terbaek dari Unni.....



dgn penuh kegebuannya yg macam pipi Unni.... hahahahah



dgn kelazatannyer.... 



tgk.... x sampai 5 minit.... dah nak habis.... sdp sgt la kate kan... hahaha...
(riyak2....)



owkeh... dah kali pertame berjaye.... mmg kompem pas ni Unni nak bukak kdai kek....


 bagi Chingu2 yang hendak mencube.....
Ini recipi dier:


Bahan-bahan ( size loyang 18cm )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/4 cwn serbuk koko van houten
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 kotak susu coklat (250ml)
  • 2 biji telur (size M)
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 cawan butter
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan minyak masak n esen vanila
  • TOPPING
  • 3-5 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan serbuk koko van houten
  • 2 sudu besar butter
  • 2 sudu besar susu segar 


Cara-cara

  1. Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila. n pukul lg.
  2. Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan.
  4. Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.
  5. Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.
  6. Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...bleh la makan....
  7. SeLaMat MeNcUbe.... 

No comments:

Post a Comment