Sunday, May 5, 2013

Pesta Buku Antarabangsa 2013 PWTC

Assalamualaikum....
Anneyong... Chingu2.... kiter bertemu lagi... hahahahh

hari ni Unni agak rajin utk update blog...
mmm.... maybe hasil semangat daripada PRU13 hari ni kot...
haahhaha.....

Ok... just nak sharing xtvt Unni sepanjang minggu cuti PRU13 ni...

4.5.2013
hari terakhir pesta buku 2013

Unni... Mat Ijam n Nana telah pun pi memborong habis2an ...
hohoho.... seronok... bila kiter da lama kumpul duet... 
then akhirnya kiter dapat beli semua buku yang kita mau...
(terasa cam org kayer gitu... walau hakikat sebenar kitorang x kayer mane punnn ...hehehe)



Ahakss... inilah hasilnyer...
Pabila Unni da terlalu Obses dgn novel...
(hajat di hati... nak ambil semua novel2 yang ader kat pesta buku tuh...)



Hahaha... addict dgn PRU13...
Ini Kalilah...
hohoho.. I Luv Novel soooo muchhhh.!


Mmmm.... ader ag buku2 lain yang Unni beli... 
Saje jer Unni x mo upload yang lain2... hahaha.... nak upload gambar2 ni jgk...
hahahah.... Nak bg Uollss semua jelezzz cikit ... hahahahah


Ok... sampai di sini sahaja dulu...
Azam maghrib da berkumandang...
jom pi solat wahai Chingu2 sekalian!!! heheheh


mmm... biler la agaknyer Unni leh jadi novelis ek???
(angan+impian+cita2 ... n_~)



Majlis Pelancaran Novel Terbaru Siti Rosmizah -Golden Ticket-

Assalamualaikum w.b.t.....
Anneyong.... chingu2.... n_~

Ok... hari ni Unni nak kongsi cikit pasal Golden Ticket yang Unni dapat daripada SR publication baru2 nih....

Hehehe....

ha... ni la ticket nyer...

Ok... Majlis nih diadakan pada 27.4.2013 (sabtu, 10 pagi) di Sunway Putra Hotel....

Ha... Chingu2 nak tau.... ni first time Unni terima jemputan tau.... da la kene pi sorang2 lak tu....
hhahaha... neves2...
Disebabkan da terima jemputan daripada novelis yang tersayang.... Unni gagahkan jgk diri nih utk pergi ke majlis penuh gemilang nih.... hehhehe

Malam sebelum bertolak tu.... Unni da siap2 tanyer Uncle Google pasal kedudukan hotel sunway putra nih... almaklumlah... nama aje da lama dok kat KL.... tp masih jakun lagi tempat2 kat KL nih... heheheh

Ha... da ciap research Unni bersama Uncle Google....
Unni pun mula lah... bermulut manis kat Chingu Unni sorang nih.... Seha Che2 @ Tee.... hehhehe

Unni: Tee... Esok pg sibuk x??? heheheh.... (senyuman time tu cam ala2 menggoda gitu la...)
Tee : mmm.... esk x der wat ape2 kot... nape???
Unni: Tolong antar pi MC (melaka Sentral) esk boleh x???? (masih ag dgn senyuman yang penuh tersirat...)
Tee: Owhh.... boleh aje... Pukul berapa nak pi????
Unni: Kol 6 pg....
Tee: Ha??? 6 pg??? (terkezut beruk tee dibuatnyer...)
Unni: A-ah... boleh ek Tee....
Tee: Boleh aje...
Unni: Terima kasih Tee.... Arigato Gozaimasu.... Kamsahamnida..... Tee... Luv u sooo much.... hehehehe
(pergh... terus dapat tido dgn lenanya malam tu.... )

my nicest che2 @ Tee....

27.4.2013...
Alhamdulillah... seawal jam 5pg... Unni terbangun disebabkan niat malam sebelum tido... n terjaga disebabkan hujan... (Alhamdulillah... semua rezki daripada Allah sbb tolong sedarkan Unni.. heheh)

Ok... siap2 gosok bj.. mandi... ambil wuduk....
Terus Unni kejutkan Tee ....
x sangka lak... Cik Tun @ Bee turut serta menemani Unni ke MC.... (wah... terharu sungguh rasanye...)

Cik Tun @ Bee yang chantek...

Alhamdulillah... perjalanan Unni dipermudahkan ...
Tepat jam 8.00 pg Unni da sampai kat TBS.... kemudian... Unni bergerak ke stesen LRT utk ke PWTC....
Maka... pencarian bermula.... hahahah....

Pukul 8.24 pg.... Unni berdebar2... turun dr LRT... kemudian melilau2 mata dok mencari Hotel Sunway Putra tu... hahahha.....
Alhamdulillah.... Pabila keluar daripada stesen LRT n menoleh ke kiri.... maka... ternampaklah... bangunan Hotel Sunway yang bewarna koko gelap tu.... heheheh...
Melonjak gembira lah Unni kan..... (Thanks to Allah kerana permudahkan segala urusan..)

Jeng...Jeng...Jeng... Terus Unni snap pic hotel nih... hahahah...

Ok... Unni pun redah masuk jer lah kat dalam hotel tu sambil memegang Golden Ticket tu (ceh...) 
Ha... penyambut tetamu hotel tu pun terus tegur Unni n ckp "Cik.. naik kat tingkat 9 ya... (sambil tersenyum manis... x dang Unni nak menanya.... hahahah)

Ha... Unni pun masuk lah ke dalam perut lif sambil menekan button 9.... (masih ag neves... tp kawal riak muka agar tetap cute... hahahhah)
x dang nak ttp pintu... adalah sekumpulan akak2 yang memakai bj warnanya seakan2 warna bj Unni masuk ke dalam lif nih... heheheh.... mereka sgt gembira... heppy go lucky... n berceloteh pasal Majlis Pelancaran nih... (dalam hati Unni berbisik: "hehehhe... tempat sama lah kiter nak pi nanti... harap2 leh join group akak2 yang heppy nih...)
mmm.... sesaat dua lift ni bergerak... seorang akak dari Group akak2 heppy nih tegur Unni... dia tanya Unni sorang2 jer ker??? nak pi majlis pelancaran novel siti rosmizah nih ker??? heheheh....
Berborak2 jap... akhirnya.. sampai lah kami ke tinggat 9....

Wah... ape yang memeranjatkan Unni.... semua orang berpakaian warnanya agak sama dgn bj Unni... merah-pink!!!! hhahaha.... sungguh x dijangka... macam da jd satu tema warna lak.... heheheh....
Daebak!!!

akak2 geng Heppy 


Time untuk sesi pendaftaran....
Ha... mengikut FB SR Publication 180 orang peserta yang daftar awal akan berpeluang utk makan tgh hari percuma..... n.... sekali lagi Unni mengucapkan syukur alhamdulillah.... kerana Unni n akak2 geng heppy tadi berjaya mendapatkan kupon makan tgh hari tu.... heheheh....

ha.. dapat pun kupon makan free nih.. x sia2 datang awal... hehehhe

aha... da ciap mendaftar... kami disajikan dengan breakfes percuma....
hhahaha.... mmg Unni suka lah kan bab2 makan free nih.... 
mmm.... brekfes pg tu ada bihun goreng... ayam bakar... kek... mmm... lazat2 belaka ... hehehe

ha... tgk... kami punyer brekfes... 
(aik... sjak bila Unni tersenarai dalam group akak2 Heppy nih??? n_~)

Pas makan pagi... kami berborak2 jap.... cam sesi Ice Breaking la cikit2....
heheh... Unni ni biasa la kan... mane la boleh dok sorang2 menyepi kat dunia nih... mesti nak cari jg teman berborak n beramah mesra... hehehehe... maka... Unni pun tersenarai lah utk join group akak2 Heppy ni... yang terdiri daripada kak fiza... kak hasnah... kak ina... n kak nomiko... heheheh...

We'r Heppy Gengz.. hahahah

10 pagi... debaran utk masuk ke dewan kian terasa....
hahaha.... Macam lah Unni yang nak pi melancarkan novel... hahahah....

dup..dap... 
jantungku berdetup detap utk masuk ke dewan... heheheh

aha... lupa nak citer... yang kami diberi Pop Corn percuma!!!
sebelum melangkah masuk ke dewan
(jgn jelezz uolss.... ahhahha)


Ok... pintu dewan da dibuka.... Maka... berpusu2 lah... peminat2 kak Siti Rosmizah ni masuk ke dalam dewan utk mencari tempat yang dekat dgn pentas... heheheh (termasuklah Unni... nak jgk rebut peluang utk duduk rapat2 kat pentas tu... hahahah)

Alhamdulillah.. akhirnya kami berjaya cop tempat dekat dgn pentas.. hehehe

keceriaan jelas terpancar.. hahahh....
(maklumlah... dapat duduk dkat dgn pentas utama... hahaha)


Ok... maka.. pengembaraan majlis pelancaran bermula....
ha... Emmcee dia adalah.... kak Sharifah Shahira.... hehehe

amboi... clazz ko kak sheera... hhahaha...

Ha.... jom layan gambar2 time majlis ni berjalan....
Saksikan lah..... :

Perarakan masuk para pelakon teater novel2
Siti Rosmizah
Salma Mentor 

 Jamal Abdillah

Peminat menyerbu kak Siti



Penulis2 SR Publication


Para pelakon teater Novel Siti Rosmizah

Barisan Pelakon terhebat

Pelukan mesra 2 teman baek...

Ha... acik yang pegang teddy bear nih telah terpilih untuk bersama2 
kak Siti Rosmizah utk melancarkan novel terbaru - Curi-Curi Cinta-
(time nih... Unni berase sgt2... jelezz tau....)


Kak Siti Rosmizah mengumumkan bahawa...
Novel2 nya akan dijadikan ke Drama n Filem
menerusi syarikat terbarunya SR One Sdn.Bhd.... (syarikat baru kak Siti)


Habis sahaja ucapan n Pengumuman kak Siti... maka berakhirlah majlis pelancaran novel Curi-Curi Cinta

Ha.. kak ina n kak fiza merupakan model2 
novel Curi-curi Cinta

Sebelum kami pi menjamu selera...
Kami bersiap sedia tuk menyerang beberapa kumpulan artis yanf hadir pada hari nih....

heheheh... Notti2....

Mangsa 1. Salma Mentor

Mangsa 2. Karl Shafiq

Mangsa 3. Ann

dan beberapa mangsa yang lain... hahahahah

Hehheheh..... Hidup terasa begitu indah dan ceria sepanjang hari....
Ku ucapkan syukur alhamdulillah kepada Allah SWT kerana memberkati perjalananku sepanjang hari tu...

-Perjalanan yang selamat... walaupun seorang diri...
- Teman2 yang baru... walaupun pada mulanya berasa sunyi seorang diri
- Majlis yang indah.... kerana pementasan teater yang best dan semua org heppy...
- Makan tgh hari FOC.... heheheh... hidangan yang sedap2 belaka... rezki dari Allah swt...
- Dapat beli novel kak Siti Rosmizah yang terbaru - Curi-Curi Cinta.... duit hasil titik peluh tolong mak ayah kat pasar tiap2 minggu... heheheheh
- Pesta Buku Antarabangsa 2013.... Gengz Heppy berpisah... n_~
- Perjalanan pulang ke melaka dengan selamat.... syukur alhamdulillah.... n_~

Inilah lunch Unni... hehehhe...

mmm.... rosaklah program diet Unni 
(propa jer nih... diet konon... hahahah)



Finally.... Unni ingin mengucapkan ribuan.... jutaan terima kasih kepada 
kak fiza... kak ina... kak hasnah ... kak nomiko...
-Gengz Hepy-
kerana sudi menemani Unni sepanjang hari 
TQVM... Luv u akak2...

-Gengz Heppy-


Ok... pada Chingu2 Unni sekalian... 
jangan lupa dapatkan novel terbaru
kak Siti Rosmizah
-Curi-Curi Cinta-




Sekian sahaja coretan Unni utk hari ini...
Assalamualaikum... n_~
Hv a nice day chingu2!!!
















Friday, April 5, 2013

Golden Ticket

Assalamualaikum Chingu2 semua....
Anyeong!!!

Ok.. hari ni Unni nak kongsi satu briter best....
Heheehe.... tepat jam 1 petang semalam... incik postman datang membawa surat tuk Unni...
Ha... nak tau ape isi kandungan surat tu????

Jeng... jeng.... jeng....
Ini dia.... Unni punyer Golden Ticket daripada Team SR publication


GOLDEN TICKET
mmm.... da hampir sebulan Unni dok tertunggu2 ticket nih....
hehehhe... al-maklumlah Unni ni kan jakun cikit orang nyer....

Apa yg Unni ign katekan adalah... Ticket ini merupakan jemputan khas daripada kak Siti Rosmizah iaitu penulis novel feveret Unni dari SR Publication untuk majlis pelancaran buku terbaru beliau...

Ha.. Inilah wajah penulis kesayangan Unni tu... Kak Siti Rosmizah
Gambar ni diambil time Unni n adek2 pi kat Book Fair PWTC tahun lepas... heheheh...

Unni minat sangat dengan cara penulisan Kak Siti nih... gaya bahasa yang sempoi... senang nak difahami... jalan citer yang menarik... dan watak2 dalam novel tu macam hidup tau... heheheh....
Selain daripada itu, Unni jgk byk menimba ilmu pengetahuan dan ilmu yang bermanfaat dalam novel2 kak Siti ni...
 
Ok.. setakat ini sahaja dulu coretan Unni...
Salam sayang utk Chingu2 semua.... Muuaaah... n_~

Koleksi Novel kak Siti Rosmizah
(Semua Unni beli, baca dan simpan tau... heheheh)


Wednesday, March 20, 2013

Dean List

Assalamualaikum my chingu2 semua....

heheheh....
Apa khabar semua???
Harap semua sihat2 selalu dan sentiasa dalam perlindungan Allah SWT...
(Unni br nak start demam... uhuk2... batuk... tp unni suke sbb ini ujian dari Allah yang dapat menghapuskan dosa2 kecil kita dan ini tandanya Allah sayang kat kita... heheheh)

Ok... Entry kali ini Unni nak citer pasal Dean List @ Anugerah Dekan....
Alhamdulillah... dgn izin Allah... Unni dan Geng12 serta rakan2 lain berjaya memperoleh Anugerah Dekan tu....

Dulu2 time first masuk belajar kat UTeM ni... dpt tgk jer org naek pentas ambil anugerah nih.... dalam hati selalu terselit ''mmm.... macam mane mereka boleh dapat anugerah tu? macam mana mereka belajar dan berjaya ke tahap tu?"

Lepas habis jer sem 1 (maksudnyer masuk sem 2 la tu... hehehh) .... Unni try jgk la belajar cikit2... heheheh.... walaupun sentiasa ada penyakit M (MALAS) tu.... Unni try ubah cikit2 cara belajar... dalam kelas, try fokus walaupun kadang2 tersengguk2 jgk la dalam kelas tu... heheheh.... (mmg x dapat nak elak... biler lecturer start jer buka mulut... mata terus jer rasa berat... hahahahah.... maaf ek... lecturer2 ku sekalian....) ... pastu, balik umah @ hostel... try jgk r... selak2 notes... n paling best.... sebelum nak exam.... buat discussion dgn Gengz... hhehehe.... time tu mmg melekat segala ilmu...
Bak kata pepatah:

The More You Give, The More You Get (prinsip sedekah ilmu)

Alhamdulillah.... Akhirnya... harapan menjadi kenyataan.... Pada Sem II sesi 2009/2010, Unni berjaya naek ke pentas dan terima sijil anugerah dekan yang disampaikan oleh Dr.Md. Nor Hayati bin Tahir....

Time tu... betul2 rasa bersyukur sgt2.... rupa2 nya, ada satu perasaan istimewa dalam diri apabila ramai kawan2 dan guru2 meraikan kejayaan kita.... Sejak daripada itu... Unni terus berazam dan berdoa agar Allah sentiasa membukakan pintu hati Unni utk terus menimba ilmu.... (jgn salah paham... belajar bukan sekadar nak dapatkan anugerah jer.... tp sebagai petunjuk dan bekalan kita di masa hadapan.... )

mmm... cerita bab ilmu ni... terigt lak Unni satu kisah Sahabat Nabi SAW - Khalifah Ali bin Abi Talib-

Suatu hari semasa Khalifah Ali bin Abi Talib memberi syarahan dalam suatu majlis ilmu, datang 10 orang lelaki yang hendak menguji kehebatan ilmunya.

"Wahai Ali, benarkah Rasulullah berkata, saya adalah kota dan Ali adalah pintunya?" tanya salah seorang daripada lelaki itu.

"Memang benar...." jawab Ali bin Abi Talib

Lelaki pertama bertanya, "Wahai Ali, manakah yang lebih baik antara ilmu dengan harta?"

"Sudah tentu ilmu lebih baik daripada harta," jawab Ali.

"Apa dalilnya, wahai Ali?" tanya lelaki itu lagi.

"Wahai saudaraku, ilmu itu adalah warisan para Nabi dan Rasul. harta itu warisan Qarun, Firaun, Syaddad dan lain-lain," jawab Ali.

Lelaki kedua pula bertanya, "wahai Ali manakah yang lebih baik antara ilmu dan harta?"

"Tentulah ilmu itu lebih baik daripada harta", jawab Khalifah Ali. Dia tidak menunjukkan rasa marah.

"Apa dalilnya?" tanya lelaki kedua itu.

"Wahai saudaraku, ilmu itu menjaga kamu tetapi harta itu kamu yang menjaganya," jawab Khalifah Ali.

Lelaki ketiga pula bertanya,"wahai Ali, manakah yang lebih baik antara harta dengan ilmu?"

Maka di jawab oleh Khalifah Ali,"Wahai saudaraku, orang yang mempunyai banyak harta akan mempunyai banyak musuh. Tetapi orang yang mempunyai banyak ilmu mendapat ramai kawan".

Lelaki keempat juga bertanya soalan yang sama. Jawapan Ali, "Wahai saudaraaku, harta itu apabila dibelanjakan ia akan berkurang. Tetapi ilmu itu jika diamalkan akan bertambah".

Lelaki kelima juga bertanyakan soalan yang sama. Maka dijawab oleh Ali, "Wahai saudaraku, orang yang banyak harta biasanya kedekut dan tidak dihormati. Mereka yang banyak ilmu pemurah dan dihormati".

Lelaki keenam pula bertanya lalu dijawab oleh Khalifah Ali, "Pemilik harta akan dihisap pada hari kiamat. Ilmu pula akan memberi syafaat kepadanya pada hari kiamat."

Khalifah Ali memandang ke arah lelaki ketujuh lalu berkata, "Harta   menjadikan pemiliknya keras hati, tetapi ilmu menjadikan pemiliknya terang hati"

Kepada lelaki ke lapan Khalifah Ali berkata,"Harta semakin lama disimpan ia akan semakin usang tetapi ilmu tidak usang dan tidak lapuk. Pemilik harta akan berkata harta itu milik dia. Pemilik ilmu pula berkata ilmu itu milik Allah."

Akhirnya  10 lelaki yang hendak menduga ilmu Khalifah Ali bin Abi Talib itu beredar. Orang ramai berasa kagum kerana Khalifah Ali dapat memberi banyak jawapan dengan hanya satu soalan.

"Sekiranya 100 orang yang datang bertanya satu soalan yang sama aku boleh  memberi 100 jawapan yang berbeza," kata Khalifah Ali bin Abi Talib.
Ok lah... da panjang sgt Unni bercerita nih....
ok...Sejak daripada itu... Unni dan Geng12 yang lain berusaha keras untuk belajar... dan sekarang jom kiter layan beberapa detik indah Genz12 yang berjaya dapat anugerah dekan utk sem2 akhir nih... hehehehhe

 Wajah2 Ceria Gengz BTEC 
 3 Serangkai - Najah,Matun,Seha-

 Gengz12
Tahniah kepada - fuzah, kama, tikah, ana, matun, seha, yana, fatin, wani n Unni-
-x lupa juga pada cik sue dan cik zieta-

 Wajah2 ceria Gengz12 bersama Fahimi

-Unni n Che2-


-Ilmu Itu Adalah Warisan Para NABI Dan RASUL, Harta Itu Warisan Qarun,

 Firaun, Syaddad Dan Lain-Lain.

-Ilmu Itu Menjaga Kamu Tetapi Harta Itu Kamu Yang Menjaganya.

-Orang Yang Mempunyai Banyak Harta Akan Mempunyai Ramai Musuh, Tetapi

 Orang Yang Banyak Ilmu Mendapat Ramai Kawan.

-Harta Itu Apabila Dibelanjakan Ia Akan Berkurang, Tetapi Ilmu Itu

 Jika Diamalkan Akan Bertambah.

-Orang Yang Banyak Harta Biasanya Kedekut Dan Tidak Dihormati,

 Tetapi Mereka Yang Banyak Ilmu Pemurah Dan Dihormati.

-Pemilik Harta Akan Dihisab Pada Hari Kiamat, Ilmu Pula Akan

 Memberi Syafaat Kepadanya Pada hari Kiamat.

-Harta Menjadikan Pemiliknya Keras Hati, Tetapi Ilmu Menjadikan

 Pemiliknya Terang Hati.

-Harta Disimpan Ia Semakin Usang Tetapi Ilmu Tidak Usang Dan Tidak Lapuk.

-Pemilik Harata Akan Berkata Harta Itu Milik Dia, Pemilik Ilmu Pula

 Berkata Ilmu Itu Milik ALLAH S.W.T.

 Sungguh Ilmu Lebih Berharga Daripada Harta.

 Jawapan Daripada Saidina Ali Bin Abu Talib A.S. Apabila 9 Tetamu Berjumpa

 Dengannya Dan Bertanya Soalan Yang Sama.

Saturday, January 26, 2013

Kisah Siti Hajar....

Khamis, 24 Januari 2013

RENTETAN PENGALAMAN DI HARI HARI TERAKHIR SITI HAJAR BINTI AHMAD SABIR


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Assalamualaikum wbt.
Alhamdulillah, segala puji-pujian dirafakkan kehadrat Allah swt. Blog yang telah lama saya tidak update akhirnya diminta isi dengan suatu hikmah yang besar dari seorang mujahidah yang telah pergi ke alam sana. Hasil penulisan ini sesungguhnya ditulis oleh ibunya yang tercinta, ibu kepada arwah Siti Hajar Binti Ahmad Sabir (alfatihah). Semoga kita memperoleh manfaat yang besar dari perkongsian ini. Selamat membaca. 
_________________________________________________________________________________
6 Jan 2013 (Ahad)
Kami dapat panggilan telefon mengatakan Hajar kemalangan. Segera bergegas ke Hospital Besar Melaka. Ramai pelajar UTEM sedia menunggu berita kemalangan itu.

7 Jan 2013 (Isnin)
Hajar dimasukkan ke wad ICU Mawar. Pegawai HEPA UTEM mula membuat lawatan.Doktor mencadangkan pembedahan segera dilakukan. Masalah kewangan mula berbangkit, wang kami  tidak mencukupi’

8 Jan 2013 (Selasa)
Gerakan mengumpul derma utk pembedahan Hajar berjalan lancar. Pembedahan dilakukan pada pukul 1 tengahari. Pukul 6 ptg, pembedahan selesai.

9 Jan 2013 (Rabu)
Kesihatan Hajar baik sebelah pagi tapi merosot sedikit menjelang petang. Tekanan darah mula turun, lalu ubat untuk menaikkan tekanan darah segera diberikan. Muka dan badan mula sembab sebab dah 2 hari hanya drip air tanpa makanan. Sebelah petang, susu disalurkan ke perutnya melalui tiub. Walaupun tulang belakang telah di betulkan kedudukannya, saraf tunjang tetap telah tercedera dan kita menunggu dan berharap kekuasaan Allah Ke atas Hajar berkat doa semua sahabat di dalam dan di luar negara.

10 Jan 2013(Khamis)
Selepas Subuh tadi,  kami lawat dia dan bacakan ayat2 suci dan syifa’. Dia tenang je.Kami berbual. Memang dia tak gelak tapi matanya lebih bermaya. Kami ceritakan tentang  kawan2 yang datang, yang berkirim salam dan sebagainya. Memang dia tak dapat lawan bergurau, ketawa besar macam biasa tapi dia dengar kami tu pun dah cukup. Langsung tak tunjuk airmata pada dia. Kami usap tangannya, usap pipi dan dahi berkali2 dan bercakap dengan nada yang ceria juga. Tak boleh nak pandang dia dengan mata sayu, cakap dengan suara sebak..tak boleh. Kalau kita positif, kita ceria, aura kita berpindah kepadanya.

Ramai yang bersimpati dengannya lalu mencadangkan pelbagai bentuk rawatan pemulihan. Ada yang mencadangkan pergi kepada sekian-sekian dukun patah jika Hajar telah keluar dari Hospital nanti. Ada juga peniaga air yang menawarkan sebotol air pada harga RM25, dan menjanjikan penyembuhan dalam 10 minit sahaja. Hajar senyum . Pesannya, dia tidak mahu apa-apa rawatan yang menggunakan perantaraan jin dan hanya mahukan perubatan Islam. Dia rela lumpuh seumur hidup atau sanggup mati, asalkan tidak mensyirikkan Allah.
11 Jan 2013 (Jumaat)
Doktor dah benarkan makan bubur. Kami sudukan dengan sup ayam, sup sayur, ikan dan buah2an. Minum air zam zam pakai straw. Memang haus betul dia. Berkat air terbaik di atas mukabumi, dia segera nampak bertenaga. Menitis airmata sahabat2 melihat dia telah makan. Berebut2 mereka nak tolong layan Hajar. Suasana ceria berlanjutan dengan cerita2 lucu mereka.
Solat Hajat dilakukan di merata tempat dari sebelah malam hingga ke siangnya.UTeM sendiri menganjurkan solat hajat di Masjid, melibatkan kerjasama BADAR dan Majlis Perwakilan Pelajar . 
                                   
Lawatan  Naib Canselor, memberikan suntikan semangat luarbiasa kepada Hajar. Dia ingin sembuh. Dia ingin kembali belajar. Dan dia dijanjikan pelbagai kemudahan pembelajaran jika dia sihat dan masih berminat menuntut ilmu.
Sedikit jangkitan kuman mula dikesan di paru-paru menyebabkan pernafasannya tidak stabil.

12 Jan 2013 (Sabtu)
Doa dan kata-kata peransang tak henti2 masuk ke  telefon untuk memberi semangat kepada Hajar. Kami  perlu kuatkan pernafasannya. Latihan pernafasan mula diberikan supaya oksigen banyak masuk ke badan dan dia dapat melawan kuman2 yang datang menyerang. Hasilnya, kedua dua tangan dah boleh diangkat tinggi. Selepas ini, kami nak teruskan dengan latihan menggenggam. Semua ini menyakitkan, kerana itu motivasi dari sahabat2 amat diperlukan. Peranan saya sebagai ibu adalah untuk mengukuhkan keimanannya dan meletakkan pergantungan harapan sepenuhnya pada Allah.
Sebelah petangnya, Hajar di keluarkan dari ICU Mawar dan diletakkan di wad D3.

13 Jan 2013(Ahad)
Akhirnya berbekalkan sedikit kekuatan yang diberi oleh Allah, saya terangkan situasi sebenar, kesan kemalangan itu kepada Hajar. The whole truth. Dan sebagai hambanya yang patuh, dia Redha dengan apa saja Qada dan QadarNYA. Pendapat doktor itu berdasarkan pengetahuan manusia. Yang mana ia hanya ibarat setitik air di lautan yang luas. Terlalu kecil kemampuan manusia berbanding dengan kekuasaan Allah itu sendiri. Baginya hidup mesti diteruskan, ada banyak lagi nikmat tuhan yang sedang dinikmatinya. NIKMAT TUHAN YANG MANAKAH YANG KAMU DUSTAKAN?
Setiap hari Allah menuntut perjanjian kita dengannya sebelum kita dilahirkan. Iaitu untuk mengakui DIA itulah tuhan kita yang layak disembah. Dia yang maha berkuasa, yang memiliki segala2nya. Sedang kita inilah si fakir yang tak punya apa2…dan sentiasa meminta2 darinya. Kalau dah lidah kita mengakui Allah itu maha berkuasa, maka ikrarkan pula dihati..yang DIA mampu mengubah nasib Hajar lantas menyembuhkannya sekalipun.

Takada rahsia lagi.  Dia dah tahu dirinya lumpuh sementara. Dah tahu situasi tulang belakangnya, saraf tunjangnya yang cedera dan juga pembedahan yang telah dilaluinya. Tanpa setitik airmata, tanpa keluhan, tanpa menyesali nasib, tanpa mematahkan semangatnya untuk terus hidup, katanya kalau mak dan ayah boleh redha, dia juga akan redha. Banyak lagi tanggungjawab untuk digalas, ramai lagi diluar sana yang perlukan bimbingan dan kerana Allah masih selamatkan nya, dia akan bersyukur. Pasti ade hikmahnya.

Malam itu, sedang saya membacakan ayat2 suci kepadanya, dia kata “Mak dengar tak tu? Suara seruan tu?” Saya terdengar seruan bersahut2an dua atau tiga kali dari arah yang tak pasti. “Orang azan kot” tingkah saya. Dia jawab “mana pulak, azan mana ada SUBHANALLAH.. orang tu sebut SUBHANALLAH berkali2. Akak dengar, Cuba tengok jam, bukan masa azan, kan?.”akuinya penuh jujur. Saya rasa berdebar, “Selalu ke akak dengar?” “Selalu gak, entah siapa lah yang jerit tu gaknya…” jawabnya naif’

14Jan 2013 (Isnin)
Sebelah siang Hajar demam.Batuk2 Kecil, Menjelang maghrib, cuaca sejuk, batuk makin memberat. Demam semakin tinggi mencecah 39C. Selsema, kahak tersumbat di saluran kerongkong dan belakang hidung. Hajar semakin lemah. Apabila pernafasan tersekat,Hajar menggelepar mencari nafas. Doktor segera bertindak bila kami menjerit meminta bantuan kecemasan  diberikan dengan menyedut kahak menggunakan mesin penyedut. Tiup dimasukkan ke saluran kerongkong dan saluran hidung. Prosedur yang menyakitkan dan tidak selesa. Tapi masih tak banyak membantu, selsema mengalir lagi, dan kesejukan malam menyebabkan hidung  tersumbat semula. Kami disuruh keluar semasa bantuan kecemasan itu. Keadaan agak membimbangkan. Kami berdua berusaha menolong dengan membacakan ayat2 suci dan zikir2. Menjelang  tengah malam barulah dia bernafas selesa dan tidak mencungap cungap lagi. Keletihan  yg teramat sangat..tetapi bersyukur terselamat dr situasi bahaya. Stabil.

Bila dah tenang, Hajar bercerita semula, semasa doktor membantunya dan kami memohon bantuan Allah, pertolongan tersebut telah datang. Bagaimana? Secara tiba2 dia sendawa berkali kali. Dan setiap kali angin sendawa itu keluar, terasa hidung yg tersumbat tidak tersumbat lagi dan dia boleh bernafas dgn selesa. Kemudian, dia terasa mukanya dipercikkan air 3 kali. Air yang sgt sejuk dan selesa. Dia yang sedang demam panas dan terasa muka berbahang, tetiba rasa sangat selesa dan demam mula menurun.SUBHANALLAH.

Hari dah jauh malam, suami saya nak pulang menjaga anak2 yang lain di rumah. Suami beritahu Hajar, dengan cepat dia jawab “Ayah percaya Allah tak?”jawab suami”Percaya”. Tambah Hajar lagi, “Kalau percaya pada Allah, ayah baliklah..Allah ada jaga akak kat sini.”Sesekali dia tersenyum manis. Kami tanyakan” kenapa senyum?” Dia jawab…”ada bau wangi sangat”.” Selalu ke akak terbau macam tu?”Jawabnya, “Kadang2 aje, kadang2 masa nurse datang, kadang2  waktu sahabat ziarah” Hati kami mula rasa sesuatu. Suami saya tak jadi balik. Kami berdua tertidur kepenatan menemani dia malam tu. Dipihak dia pula, terasa sangat aman dan damai. Malam yg sejuk dirasakan nyaman. Langsung tak rasa lapar dan dahaga. Menurutnya, sepanjang malam, dia memerhatikan kami berdua tidur dan mensyukuri apa saja nikmat yang sedang dinikmatinya.
15 Jan 2013 (Selasa)
Sebelah pagi Hajar masih tak bermaya. Semakin naik matahari, hidung semakin kurang tersumbat dan kesihatan mula beransur baik. Perjuangan untuk hidup diteruskan lagi. Bila demam berkurangan, Hajar akan kembali ceria, makannya akan berselera, makan pudding, bubur, sup ayam dan buah2an.. Rakan2 pun gembira melayan kerenah dia. Bila dia sebut teringin makan pisang…tetiba ada saja tetamu yang bawakan. Dia duduk tapi kepalanya agak senget - masih tak boleh kawal gerakan kepala. Spontan dia kata, “Kalau ade bantal kecil, boleh letak kat leher”  lalu Allah perkenankan hajatnya. Bantal yang diidamkan dibawa oleh sahabat yang prihatin pada hari yang sama hajatnya diutarakan. (KUN FAYAKUN)

Tekak Hajar masih terasa sakit – perit. Mungkin sebab guna tiub penyedut kahak sebelumnya. Jadi ubat demamnya perlu dihancurkan dan dijadikan larutan. Saya bancuhkan paracetamol dengan sedikit air zam zam. “Akak, ingat ye, ubat ni alat je, Allah yang menyembuhkan” Dia angguk. Ubat di sudukan ke mulutnya. Pahit. Kecil matanya. Segera saya berikan air zam zam untuk diminum. Lepas itu dia tanya, “Air ape tadi?”. “Ehh..air zam zam lah, mana ade bagi air lain.” Dia senyum lagi. Saya tertanya2. Dia kata “Allah tolong akak, ubat tu memang pahit, tapi bila minum air zam zam tu, rasa macam air tu manis, ia basuh semua rasa pahit dilidah akak, Esok mak cubalah” Macam mana ni….nak percaya tak?

Malamnya, dia kena makan ubat lagi. Tanpa gentar, dia menelan ubat pahit tu dan tinggalkan sedikit untuk saya. Nekad untuk menyampaikan dakwah, saya telan baki ubat itu. Memang pahit. Dan bila air zam zam diminum, rasa pahit itu hilang tak berbekas. Seperti lumpur di lantai yang tertanggal semuanya bila air disiram kepadanya.
Kemudian dia mula bertanya bagaimana dia nak  solat dalam keadaannya seperti itu. Saya terkedu. Telefon terus saya capai, meminta bantuan ilmu dari rakan2 yang lebih arif. Dan seperti dijangka, apa yang dimintanya, mudah benar utk Allah tunaikan. Ade saja sahabat yang prihatin dan sudi menolong.

Bila Doktor pelatih datang untuk mengambil sampel darah, Hajar menangis. “Akak dah lemah, makan pun tak seberapa, mana nak ada darah banyak. Doktor asyik ambil darah..tangan doktor tu besar,kematu, tak sensitive. Tangan akak kecil, Sakit tau ditampar2 tangan akak, dicubit2…dah tak jumpa urat darah tu, tak yah lah ambil darah. Akak tak nak doktor tu lagi”. Sayu hati mendengar rintihannya, tapi macamana? Mana boleh pilih2 doktor. Tapi Allah maha mendengar, esoknya doktor lain pula mengambilalih.

16 Jan 2013(Rabu)
Usai solat subuh, saya dapati Hajar mengadu sakit perut. Macam kembung. Perut mula membengkak dan bergerak2. Saya sapukan sedikit minyak angin dan bacakan rukyah. Dia terasa nak muntah. Ya memang.. dia betul betul muntah. Berlambak2 muntah air hijau keluar dari mulutnya. Kami beri air zam zam kerana muntah tersebut memahitkan tekak. Tapi muntah berterusan…lagi…. lagi… dan lagi…”Akak tak nak pelawat hari ni”. Dan tengahari itu, memang takada pelawat yang datang.

Menjelang maghrib, dia suruh ayahnya solat. Kemudian saya pula disuruh solat. Saya katakan, “nanti siapa nak tolong bersihkan muntah? Mak solat lewat sikitlah…Dia jawab  “Allah ada, Allah boleh bantu akak.” Terkedu. Saya pun tinggalkn dia untuk solat. Ayahnya pula pergi menjemput adiknya di Malacca Central. Selesai solat, saya dapati nurse sedang membersihkan Hajar. Bajunya yg terkena muntah digantikan. Kemudian dia kata, “Haa..kan betul akak cakap, Allah ada bantu akak. Mak pergi je, akak muntah, tapi nurse yg sedang rawat makcik kat sebelah tu ternampak akak muntah dan dia datang bantu.

Sepanjang malam, adik Hajar, Nabilah, saya dan suami saya hanya menadahkan kain menahan muntah hajar. Muntah…minum lagi…dan kemudian muntah semula. Bila reda sedikit, kami mula berbicara. “Akak, Nampak gayanya macam perut akak dah tak terima lagi air yang kami beri. Mungkin rezeki minuman akak dah habis. Mak bagi air untuk basah tekak je, tapi untuk menghilangkan dahaga, akak mohonlah rezeki dari  Allah.

Ayahnya pula kata “Akak, kalau akak dipanjangkan usia, ayah akan belikan computer yg lebih ringan untuk akak, sesuai dgn kemampuan akak menggunakannya. Tapi kalau usia akak tak panjang, akak jangan sedih sebab akak akan dapat syahid dunia. Pujuk ayah lagi, “Akak, bila dajjal keluar nanti, orang2 yang beriman takkan dapat bekalan makanan sebab tak mahu sembah dajjal. Mereka akan berzikir sahaja, dan Allah cukupkan rezeki mereka. Mereka tak rasa lapar dan dahaga, Akak zikirlah ye”. Angguk.

Walaupun perbualan itu amat menyentuh hati, tapi masih tak mampu menggugurkan air matanya. Dia kata” Kalau mak dan ayah dah redha, takde sebab untuk akak tak redha. Kalau Allah izinkan akak hidup lagi, walau mcmana pun rupa akak waktu tu, akak akan berdakwah untuk beritahu orang tentang adanya pertolongan Allah, besarnya kekuasaan Allah. Mak tulis ye, biar tak lupa . Nanti akak sendiri yang akan ceritakan. Tapi kalau umur akak tak panjang, emak ceritakanlah bagi pihak akak”

Untuk adik2nya, dipesankan agar ubah penampilan berpakaian. Untuk rakan2, dia minta maaf dan memberikan kemaafannya kepada mereka. Adik2 dipujuk agar pakai jubah2 dan tudung dia yang banyak. Dia turut beritahu minta digantikan puasanya dan uruskan solat yg tertinggal sepanjang dia berada dihospital tu.  Ada beberapa hutang kecilnya minta dilunaskan.

Kami tanya lagi. “ susah ke rasanya nak muntah tu tadi?” Jawabnya, “Taklah, senang je, Allah tolong.” “Tolong macamana?” tambahnya “Dah badan akak tak boleh keluarkan air2 kotor tu dgn cara biasa, Allah tolong keluarkan melalui muntah. Tak susah pun, rasa macam meludah je” MASYA ALLAH. Hajar sentiasa kaitkan apa saja yang dialaminya dengan Allah. Sentiasa berbaik sangka  Allah menolongnya. Benarlah seperti hadis qudsi,  Allah bertindak mengikut sangkaan hamba terhadapNYA. Jika kita yakin Allah menolong kita, maka Allah akan tolong.
Keputusan Xray menunjukkan perut dan usus besar membengkak teruk.

17 Jan 2013(Khamis)
Situasi kritikal. Tak mahu pelawat lagi. Doktor sedang cuba menyelamatkan . Perut membengkak terus. Usus besar tidak menyalurkan najis dengan sempurna. Menurut doktor semuanya ada kaitan dengan saraf tunjang yang gagal menghantar arahan ke anggota badan.  Ultrasound pula  diambil.  Hajar tenang. Berserah pada Allah menentukan yang terbaik untuknya.

Selepas waktu melawat tengahari, demam memburuk semula. Perut yang membengkak menyukarkan pernafasan. Doktor mula gelisah. Satu tiub dimasukkan ke perut melalui hidung bagi menyedut cairan di dalam perut. Lebih 1Liter cairan dikeluarkan. Hajar diarahkan berpuasa sehingga punca pembengkakan itu diketahui.

Demam lagi. Saya sudukan juga tiga sudu air zam zam ke mulutnya dari masa ke semasa. “Akak, jgn bimbang, kita orang  Islam dah dilatih berpuasa. Redha ya .. mak bagi air zam zam ni hanya utk basah tekak, memang tak sempat sampai ke perut pun ia akan kering sendiri. Mintalah Allah hilangkan dahaga akak” . Dalam keletihan beliau jawab, “beratnya dugaan Allah ni , mak..” “memanglah…kan syurga Allah tu mahal harganya…sabar  ya.. Nabi Ayub dulu pun diuji dengan berat” Dia angguk.. Doktor pasang drip…Dalam hati, saya tak putus2 membacakan ayat2 suci dan selawat untuk menolong beliau melalui kesukaran itu.

Menjelang asar, Hajar mula rasa bahang. Dia minta dimandikan. Panasnya kuat dibahagian dada. Dan terasa semua badan sakit2. Saya terdiam. Saya rasa, dia dah mula nak nazak. Waktu tu saya berdiri membelakangkan tingkap. Dia suruh saya beralih kedudukan. Dia nak pandang keluar tingkat. Saya tanya , nak tengok apa? Katanya : nak tengok Allah. Saya terkedu lagi. Katanya :” Allah marah sebab tak dakwah sungguh2. Tak mahu cari jalan lain, bila dakwah terhalang.” Saya jawab “Mintalah ampun dan banyakkan beristigfar pada Allah,” Angguk.Tak lama lepas tu, dia kata, matanya dah mula kabur. Saya membisikkan agar dia terus mengingati Allah. Angguk.Dalam termengah2 dia berkata”mak, izinkan akak pergi dulu, tapi akak tak nampak jalan” “ Ya, mak izinkan, mak doakan agar Rasulullah datang tunjukkan jalannya. Sekali lagi dia mengejutkan saya, bila dia kata dia dah tak boleh nampak, lalu bola matanya bergerak ke atas. Segera saya talkinkan berulang kali. Doktor dan  nurse mula berkejar datang nak menyelamatkan. Saya disuruh keluar. Mereka mula memasang topeng oksigen,dan  menaikkan tekanan darah.

Hati saya dah sebu. Saya tahu tadi tu Hajar dah nazak. Persiapan dibuat utk pindahkan Hajar ke ICU semula. Waktu maghrib tu, kami berkejar kejaran tolak  katil Hajar ke ICU okid.

Hajar segera dibius dan getah saluran pernafasan dipasang ke mulutnya. Mesin pernafasan mengambilalih proses pernafasan. Itulah kali terakhir untuk dia berkata kata kerana selepas itu dia terus ditidurkan dan tak bangun2 lagi.

18 Jan 2013Jumaat)
Kami dimaklumkan ada air yang banyak diluar perut dan sekitar usus. Dikhuatiri usus Hajar telah bocor. Menjelang waktu azan zohor, untuk solat jumaat, jantung Hajar berhenti berdenyut. Doktor segera melakukan CPR. (Satu. Dua, Tiga, Empat, ……)saya nampak prosedur tu dr luar cermin biliknya. Hati saya terguris teruk…cpr dilakukan di dada, betul2 di atas kawasan pembedahan tulang belakangnya. Kalau dia selamat sekalipun, apa nasib tulang belakang tu, kan baru je lepas dibedah.
Walaupun jantung dapat digerakkan kembali, namun jantung Hajar hanya bekerja 1% sementara mesin pernafasan yg bekerja  lagi 99% .Hakikatnya carta pernafasan di paparan skrin tu terasa semacam gimik.

19 Jan 2013 (sabtu)
Doktor pakar usus mengesahkan usus Hajar bocor dan perlukan tembukan kecil diperut untuk mengesahkan teori beliau. Sekiranya benar, pembedahan yang lebih besar diperlukan utk memotong usus yang bocor itu dan mencantumkan semula. Serentak dengan itu, kami diberi borang kebenaran  pembedahan untuk ditandatangani. Semuanya atas nama nak menyelamatkan nyawa Hajar. Kami buntu. Suami meminta tempuh untuk bertenang dan berfikir. Kami perlu solat. Kami perlu berfikir dengan tenang. Kami mohon pertolongan melalui pertolongan Allah. Pukul 2 pagi, kami dipanggil semula. Terdesak, kami benarkan tembukan dilakukan diperut. Hanya pada Allah kami bermohon pertolongan dan petunjuk.

Belumpun sempat selesai pembedahan kecil itu, seorang lagi doktor memanggil kami. Berita besar yang disampaikan, buah pinggang Hajar tidak berfungsi sepenuhnya atau lebih tepat lagi..dah rosak dan perlukan dialysis darah. Hajar takkan boleh bertahan kalau darahnya tak dicuci kerana toksin dalam tubuh akan meningkat dan meracuni organ2 yang lain. Terdiam. Bermimpikah kami? Lepas satu, satu, organ badannya merosak. Namun begitu, dialysis tidak boleh dilakukan dengan selamat kerana keadaaan Hajar yang tidak stabil. Jantungnya dah pernah berhenti, dan boleh berhenti lagi semasa dialysis. Darahnya dah terlalu cair..dah lama tak makan. Pendarahan juga boleh berlaku kerana tekanan darah yang rendah. Jadi apa yang boleh kami perbuat? Sesudah berbincang, kami ambil keputusan tidak membenarkan cuci darah dijalankan kerana risikonya besar.

Tak lama lepas tu, pakar usus pula mengesahkan yang usus Hajar memang benar2 bocor dan pembedahan besar diperlukan. Kami tanya, adakah Hajar stabil untuk dibedah? Jawapannya TIDAK.Kami Tanya adakah masalah usus itu boleh selesai selepas pembedahan tersebut? Jawapannya. TIDAK PASTI MASALAH SAMA TAKKAN BERULANG LAGI. Lalu kami berikan jawapan yang paling selesa bagi kami iaitu tidak membenarkan sebarang pembedahan dilakukan lagi. Kami juga tidak membenarkan prosedur cpr dilakukan jika jantung terhenti lagi.

Doktor bercakap dengan berhati2. “Kalau itu keputusan Puan, Puan sedarkah apa akibatnya nanti?” Saya jawab, “ya, saya sedar, saya akan kehilangan anak saya, dan saya redha. Malah, kalau boleh , saya nak segala ubat dan mesin pernafasan dihentikan” Doktor menjawab, “Itu tak boleh, menyalahi etika, itu seperti membunuh pesakit. Kami tak boleh membunuh pesakit, tapi kalau Puan tak mahu lakukan semua yg kami dah cadangkan, mesin pernafasan tetap perlu terus dihidupkan. Cuma pesakit takkan mampu bertahan lama kerana toksin yang tinggi akan meracun dirinya sendiri.

Selepas itu, doktor terus mengawasi Hajar, dan pelawat telah dibenarkan menziarah tanpa had masa kerana Hajar hanya menunggu masa untuk pergi meninggalkan kita semua. Semua keluarga telah dimaklumkan, Hajar tak putus2 diziarahi oleh sahabat2 yang mengenali dan bersimpati. Masing2 ingin menatap wajahnya untuk kali terakhir
20 Jan2013 (Ahad)
Pagi itu kami berdua khusyuk dlm doa masing masing, hanyut dalam munajat kami kepada Allah memohon bantuan dan keringanan untuk sakaratul maut anak kami.Tepat jam 9.20 pagi, Hajar melepasi sakaratulmaut dan meninggal dunia dengan tenang dalam dakapan ibu dan restu ayah. Pergilah sayang, TUHANMU yang lebih menyayangimu telah menunggu. Terima kasih YA ALLAH kerana telah meminjamkan kami anak yang sebaik ini. 20 tahun kami berbahagia dengan kehadirannya.Terima kasih kerana menganugerahkan akhlak yang mulia terhadap anak kami ini. Kini kami kembalikan ia kepadaMU YA ALLAH.Dakapilah ia dengan limpahan rahmat kasih sayangMU yang maha Agung. Amin.. amin..amin..ya rabbal alamin.

Siti Hajar selamat dikebumikan di kampung keluarganya dengan lancar.Begitu ramai sahabat, pensyarah, pegawai university dan saudara mara hadir memberikan lawatan terakhir, memandikan, menyembahyangkan dan mengkebumikan beliau. Seluruh alam seakan turut bersedih dan merintih kerana kehilangan seorang mujahidah sejati. Cuaca mendung berterusan dari pagi hingga ke petang,( tetapi tidak pula hujan), turut menyentap  tangkai hati insan2 yang jujur menyayanginya
SITI HAJAR 
                                                                                                                
Engkau bermula dengan sengsara
Dalam mencari bahagia
Terasa bagai bayang bayang
Gelap walau di suluh cahaya
Pepasir pantai pun berubah
Pabila HAKIKAT melanda
Ketenangan yang kau cari
Terpancar di lorong sufi
Kelunakan tangisan kasihmu
Dalam simpuhan ketaatan
Bagi mengharapkan keredhaan
Darimu TUHAN pencipta Alam
Sungguh agung pengabdianmu
Kau berjaya menjadi iktibar
Ayuh bersama kita susuri
Perjalanan kekasih Allah

Sunday, January 13, 2013

Tahun Baharu + Hari Lahir

Assalamualaikum semua....
Alhamdulillah.... Hari ni 14.1.2013....
Kita semua telah melangkah ke tahun yang baru....

Apa azam baru awak2 semua????
- Nak blajar rajin2???
- Nak cemerlang dalam exam???
- Nak jd anak yang soleh n solehah???
- Nak jd kaya???
- Nak sambung azam2 tahun2 sudah???

wah3.... hbt2 belaka azam awak2 semua...
Didoakan agar awak2 semua berjaya mencapai azam itu.... (InsyaAllah... dgn izin Allah..)

Bagi permulaan tahun baru 2013 ini....

Unni nak ucapkan selamat hari lahir buat 2 org sahabat unni dari Gengz 12

Mahfudzah


Bonda Yana


x lupa jg buat gengz 12 yang bakal menyambut hari lahir nanti....

Ana Je La





Heheheh.... Heppy Belated Bufday jg utk 2 orang Aunty Unni...

Cik Na


dan... Cik Su




Didoakan agar awak2 semua...
- Sentiasa dipanjangkan umur oleh Allah SWT...
- Sentiasa dimurahkan rezki oleh Allah SWT...
- Sentiasa dikasihi dan dilindungi oleh Allah SWT....

Luv U guys... n_~